01 Ιούλ19:16μμ
posted by HDS
categories
Απάντηση και Σχολιασμός του Περιστατικού Ιουλίου 2016
Επιμέλεια σχολιασμού: Δημήτριος Σγούρος
Αγαπητοί συνάδελφοι,
η σωστή απάντηση είναι Σμηγματογόνος Υπερπλασία.
Σχόλιο:
Τα τρία στοιχεία που μας οδηγούν στην ορθή διάγνωση έχουν ως εξής, σύμφωνα με τον τρόπο προσέγγισης της βλάβης:
- Κλινικά, η βλάβη εμφανίζει κυπελλοειδή εμβύθιση στο κέντρο αυτής, ως επί διεύρυνσης στομίου τριχοθυλακικού πόρου (hair follicle opening), καθώς και μια πολύ ήπια μυρμηκιώδους υφής περιφέρεια σε απόχρωση φυσιολογικού δέρματος, στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της σμηγματογόνου υπερπλασίας. Αντιθέτως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα θα εμφάνιζε τη χαρακτηριστική στίλβουσα, οπαλιόχρωμη εικόνα του, ενώ ενδεχομένως να υπήρχε και εστία διάβρωσης-έλκωσης. Επίσης η βλάβη ψηλαφητικά είναι σχετικά σκληρή, στοιχείο που συνηγορεί εις βάρος ενός ευκίνητου και σχετικά μαλθακής σύστασης χοριακού σπίλου ή μιας λεπτής και επιφανειακής στην ψηλάφηση σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης.
- Δερματοσκοπικά, η περιφέρεια της βλάβης εμφανίζει χαρακτηριστικής εικόνας λεπτά, γραμμοειδή αγγεία, τα οποία φαίνονται να περιβάλλουν και και σε καμία περίπτωση να μην διελαύνουν το εμβυθισμένο κέντρο της βλάβης. Χαρακτηριστικά, το πρότυπο αυτών των αγγείων αναφέρεται με τον περιγραφικό όρο “αγγεία δίκην στεφάνης” (crown vessels), το οποίο χαρακτηρίζει τις σμηγματογόνες υπερπλασίες. Αντίθετα στο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα θα παρατηρούσαμε «διακλαδιζόμενα αγγεία» (arborizing vessels), στους σπίλους «αγγεία δίκην κόμματος» (comma vessels) και στις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις «αγγεία δίκην φουρκέτας» (hairpin vessels).
- Το δεύτερο δερματοσκοπικό στοιχείο είναι το χρώμα περιοχών της βλάβης. Χαρακτηριστικά παρατηρούμε θολερής απόχρωσης κιτρινωπά σφαιρίδια, τα οποία και αντιστοιχούν στην υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων. Αυτό το ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα δεν το συναντάμε σε καμία από τις υπόλοιπες πιθανές διαφοροδιαγνωστικές μας σκέψεις.
Επιμέλεια παρουσίασης Περιστατικού: Δημήτριος Σγούρος
Γυναίκα 69 ετών, φωτότυπος ΙΙ κατά Fitzpatrick, προσέρχεται για εκτίμηση οζώδους, λευκορόδινης βλάβης στη δεξιά ρινοβλεφαροπαρειακή χώρα. Από το ιστορικό αναφέρεται εμφάνιση της βλάβης από έτους με σταδιακή αύξηση του μεγέθους αυτής. Βλάβη ασυμπτωματική και ελεύθερο λοιπό ατομικό αναμνηστικό.
Ποια είναι η πιθανότερη διάγνωση?
- Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
- Σμηγματογόνος υπερπλασία
- Χοριακός σπίλος
- Σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση
Παρακαλώ αιτιολογήστε.
2,842 total views, 1 views today
Σμηγματογόνος υπερπλασία, γιατί κλινικά εμφανίζει ομφαλωτό κέντρο και κηρώδη όψη και δερματοσκοπικά crown vessels και λευκοκίτρινα πολυλοβωτά σφαιρίδια.
Ευχαριστούμε Δημήτρη!
Συμφωνώ με τη Ζωή κι ευχαριστώ το Δημήτρη για τη συμβολή του. Περιμένουμε κι από άλλους συναδέλφους περιστατικα. Γιώργος Χαϊδεμένος